logo
 

spacerDE GESCHIEDENIS VAN HET IJS.

De geschiedenis schrijven van roomijs is geen gemakkelijke opdracht. Wel kunnen we
vaststellen dat ijs en roomijs geen moderne uitvindingen zijn. In de oude Bijbelverhalen
was er al sprake van gekoelde drank door de sneeuw uit de bergen. De farao's en de
Chinezen zouden hun gasten vruchten en vruchtensappen aangeboden hebben in
ijsgekoelde bekers.

Bij de Romeinen was het de alom bekende Keizer Nero die verzot was op ijs en hij
serveerde zijn gasten allerlei lekkernijen gemaakt met sneeuw, rozenwater, honing
en fruit. Ook Ceasar en Antonius werden door Cleopatra met dergelijke
verwennerijen in de zevende hemel gebracht.

Tijdens de Middeleeuwen was het Marco Polo die uit Azië de eerste recepten
meebracht. De Chinezen gebruikten een mengsel van water en salpeter om de dure sneeuw te vervangen bij het invriezen. Vanaf dat ogenblik veroverde de ijskoude lekkernij heel Italië en daarmee ook de rest van Europa.
Heel wat bekende Italiaanse ijsmeesters (Ruggeri, Buontalenti,...) hebben er voor
gezorgd dat dit lekkere toetje over gans Europa bekend werd. Room- en melkijs in
al zijn vormen veroverde het hart van al wie het proefde.

Ook in Amerika werd ijs gesmaakt door iedereen. Een Amerikaanse huisvrouw,
Nancy Johnston, vond de eerste ijsmachine of sorbetière uit en later volgde hier ook
de eerste ijsfabrieken.

Het door iedereen gekende hoorntje komt ook overgewaaid vanuit Amerika. Op een
wereldtentoonstelling in 1904 kocht een souvenirverkoper een wafeltje, rolde het op
en liet het vullen met ijs. Sedertdien kan niemand nog een hoorntje wegdenken bij
een lekker ijsje.

In Europa is de grote verspreiding van het ijs pas gekomen na de Tweede Wereldoorlog
toen overal de grote ijsbedrijven van start gingen. Door de vindingrijkheid van deze
fabrikanten werd ijs meer dan een seizoensprodukt en kunnen we op elk moment dan
ook smullen van een lekker ijsje, in welke smaak dan ook.


koe

melken

verwerking

Cocorico - Hendrik Luytenplein 1 - 2930 Brasschaat | ontwerp Insitewebdesign